actueel
20 september 2022
1 / 1

De stem van Martin Luther King

Voormalig perschef Dr. King komt naar Haarlem

Harcourt Klinefelter was de perschef van Martin Luther King. Twee jaar reisde hij aan de zijde van ‘Dr. King’ mee en maakte hij geluidsopnames van preken en toespraken. Op dinsdag 20 september komt Klinefelter naar Haarlem om een inleiding te geven bij de film ‘Selma’, die gaat over de vreedzame protestmarsen die King organiseerde.

Door de legendarische speeches van Martin Luther King op te nemen en in hapklare brokken op te delen, werden ze geschikt voor onder meer radio-uitzendingen. Zo droeg Harcourt Klinefelter zijn steentje bij om de speeches en vooral de inhoud daarvan wereldberoemd te maken. ‘Een soort podcast dus,’ vertelt Klinefelter met een lach. ‘Die preken werden op langspeelplaat gezet of verkocht aan radiostations.’ Het doel was onder meer om mensen op de hoogte te brengen over de situatie van ongelijkheid en onrechtvaardigheid.

Klinefelter laat de recorder zien waarmee hij de preken en toespraken van dominee Martin Luther King opnam. Het is een bandrecorder met twee spoelen die in een leren beschermtas zit en met een draagriem over de schouder kon worden meegenomen. Hij werkt nog steeds, want als Harcourt de knop indrukt, beginnen de spoelen te draaien en klinkt de iconische stem door de woonkamer.

Onder meer omdat King meer dan eens hintte op de eindigheid van zijn leven, besefte Harcourt dat de opnames niet alleen op dat moment waardevol waren, maar ook voor de eeuwigheid. Martin Luther King, jr. van nabij kennen inspireerde Harcourt en zijn vrouw Annelies om de rest van hun leven in te zetten voor vrede en gerechtigheid. Toen zij in 1972 de VS verlieten en naar Nederland verhuisden, zetten ze hun strijd voort voor een vreedzaam en rechtvaardig leven.

Op dinsdagavond 20 september is Harcourt Klinefelter aanwezig in het kerkgebouw van Doopsgezind Haarlem om een inleiding te geven bij de film Selma. Deze film gaat over de drie vreedzame protestmarsen van Selma naar Montgomery in 1965. Hierbij kwam de Afro-Amerikaanse bevolking op straat om te ijveren voor stemrecht en tegen racisme. Bij de eerste mars op 7 maart 1965 werd gewelddadig ingegrepen door de politie. Uiteindelijk dwongen de protestmarsen president Lyndon B. Johnson ertoe een einde te maken aan de ongelijkheid in stemrecht voor Afro-Amerikaanse kiezers.

Locatie: Doopsgezinde kerk Haarlem, Frankestraat 24. Aanvang 19:15 uur. De toegang is gratis. Dit is één van de activiteiten in het kader van de Vredesweek. Meer informatie en het hele programma vind je hier op onze site.

Datum en tijd: 20 september 2022, 19:15 uur (deur open 19:00 uur).
Ingang: Frankestraat 24, Haarlem.
Toegang gratis, consumpties alleen per pin. Aanmelden is niet nodig.

Dit is één van de activiteiten in het kader van de Vredesweek. Meer informatie en het hele programma vind je hier op onze site.

twitterfacebook

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VE Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon