actueel
1 / 1

De verkeerde oorlog

‘Hoi, ik heb op je gestemd...’ zegt de vrouw die naast mijn tafel is gaan staan. ‘Je moet een keer naar de Beyneshal’ zegt ze dan. ‘Wat daar gebeurt kan écht niet.’
Tekst: Ziggy Klazes | Foto: Gemeente Haarlem

Ik loop richting de sporthal die alsmaar extra levens krijgt nadat hij een paar jaar geleden is afgekeurd als sportlocatie. Daar klim ik de trappen op naar de hoofdingang. Een paar maanden geleden stond ik bij Flinty’s spullen in te zamelen voor Oekraïne. Met vrachtladingen kwam het binnen. We moesten mensen wegsturen omdat het te veel was. Inmiddels wonen overal in Haarlem Oekraïners bij mensen thuis. Ze hebben twee organisaties die de hele dag bezig zijn met hulp en ondersteuning. Ze hebben vertalers. Ze hebben een eigen locatie waar ze elke dag terecht kunnen om elkaar te treffen, waar ze koffie kunnen drinken, waar hun kinderen kunnen spelen en waar ze gratis nieuwe kleding en andere goederen kunnen ophalen. Ik ben heel blij en ook heel trots dat Haarlem zo voortvarend aan de slag is gegaan, en dan met name de vrijwilligers van Haarlem for Ukraine en Rasom.

Andere oorlog
Maar dan nu de vluchtelingen in de Beyneshal. Zij komen uit een andere oorlog. De bommen zijn er niet minder vernietigend, de misdaden niet minder gruwelijk, het verlies van familieleden en vrienden wordt niet minder gevoeld, het perspectief op een toekomst niet minder onzeker. Dat zijn de overeenkomsten. Maar nu de verschillen: zij hebben geen vertalers, geen families die ze willen opvangen, geen eigen ontmoetingsplek, geen speelplek voor de kinderen, geen nieuwe kleding. Ze wonen in tenten in een oude sporthal, er is geen mogelijkheid voor de kinderen om te spelen, er zijn geen vertalers op afroep beschikbaar, de doucheruimtes en wc’s zijn smerig en stinken naar urine. De kleine kinderen, veel niet ouder dan 5, rennen tussen de tenten door of liggen verveeld op een bed. 

Buiten, op het dak van de parkeergarage, trappen wat oudere jongens tegen een bal. Die verdwijnt om de haverklap over de muur waarna ze hem moeten gaan halen. Het ziet er naar uit dat deze groep hier voorlopig in Haarlem blijft om het aantal bewegingen, het gesleur met vluchtelingen door de coa, tegen te gaan. Dat biedt kansen. Wanneer de opvang voor iets langer is voor dezelfde groep, loont het zich de boel een beetje aan te pakken.

Concrete hulp
Een week na mijn bezoek aan de Beyneshal en het plaatsen van een bericht op Facebook heb ik wat mensen opgetrommeld. De uitkomst is dat we twee vrijwillige supercoördinatoren hebben. Er wordt een fitnessruimte ingericht. De vrijwilligerscentrale regelt de intake van de vrijwilligers die met ouders en kinderen op stap gaan naar speeltuintjes. Er komt een klein schooltje in een pand in de Kruisstraat. Een aantal vluchtelingenouders zullen er les gaan geven. Spaarnesant, de Haarlemse overkoepelende basisonderwijsstichting levert materialen. Er zal grondig worden schoongemaakt en er komt een rooster voor de bewoners van de Beyneshal zodat zij de schoonmaak deels zelf kunnen bijhouden.

Kinderen en ouders uit de Beyneshal zijn ook welkom in de Oekraïense vluchtelingenlocatie in de kelder van de V&D. En er zijn plannen voor een ‘voetbalkooi’ tussen de blauwe palen op het dak voor de wat oudere kinderen. En in mijn halletje staat een grote tas met splinternieuwe diabolo’s, geleverd door een contact bij de doopsgezinde gemeente. Allemaal het resultaat van de koppen bij elkaar steken van het Rode Kruis, de gemeente en de vrijwilligers. Weken zoals deze maken mij zo trots op mijn stad.

Ziggy Klazes is voorzitter van de Culturele Commissie van Fotogalerie De Gang en zit in de gemeenteraad van Haarlem voor GroenLinks.

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VE Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon