actueel
1 maart
1 / 1

Expositie HAARlem

2023 is uitgeroepen tot 'Het jaar van de vrouw - HAARlem'. In de vitrine bij de ingang Frankestraat is daarom een kleine expositie ingericht over vier opvallende vrouwen uit de geschiedenis van Doopsgezind Haarlem.

Anneken Ogiers (gestorven 1570)
Anneken Ogiers is de geschiedenis ingegaan als doopsgezinde martelares. In het katholieke Haarlem van de 16e eeuw werd het belijden van een ander geloof gezien als ketterij; de herdoopte Anneken werd opgepakt en verhoord. Omdat zij weigerde haar geloof op te geven en terug te keren naar de katholieke kerk, werd zij veroordeeld tot de verdrinkingsdood. Op 17 juni 1570 werd het vonnis, zonder publiek, voltrokken op het stadhuis van Haarlem. Dankzij haar martelarendood (en dat van vele geloofsgenoten), geldt zij als voorbeeld van standvastigheid in het geloof. De bibliotheek in onze kerk is naar haar vernoemd.

Engeltje van Hoven (1696-1759) 
Engeltje van Hoven was de enige dochter van de Haarlemse doopsgezinde lakenkoopman Isaac van Hoven. Na zijn dood in 1722, runde zij een aantal jaren het familiebedrijf. In 1724 trouwde zij met de welgestelde stoffenhandelaar Abraham Barnaart. Engeltje liet forse legaten na aan de doopsgezinde gemeente. Dankzij haar financiële steun kon de gemeente in 1756 een huis in de Grote Houtstraat aankopen en het jaar daarop verbouwen tot een statige ingang tot de kerk. Deze (in)gang huisvest nu fotogalerie De Gang. 

Catharina Aafje Postma-Verburg (1836-1915) 
Cato Postma-Verburg was getrouwd met de doopsgezinde kunstschilder Gerrit Postma. Na een aantal avontuurlijke jaren in het buitenland, vestigde het paar zich in Haarlem. Cato was actief voor diverse maatschappelijke organisaties, o.a. als regentes van het doopsgezinde weeshuis en als bestuurslid en directrice van de Haarlemse afdeling van de Algemeene Vrouwenvereeniging Tesselschade-Arbeid Adelt. Dankzij haar werk konden ongehuwde vrouwen uit de beschaafde stand een zelfstandig inkomen vergaren door zelfgemaakte handwerken ten verkoop aan te bieden.

Catharina Louise (Wies) Donkel (1925-2011)
Wies Donkel groeide op in het Doopsgezinde weeshuis in Haarlem en leefde vanuit een diepe doopsgezinde geloofsovertuiging. Zij was onder meer haar leven lang actief in het vredeswerk van de Doopsgezinde gemeenschap in Nederland. Dankzij haar initiatief (genomen in 1995) en vasthoudendheid werd in het najaar van 2009 in Haarlem een straat vernoemd naar de 16e-eeuwse doopsgezinde kerkhervormer Menno Simonsz, sinds 2017 omgedoopt tot het Menno Simonszplein.

Deze expositie is t/m 31 augustus te bezichtigen tijdens de openingsuren van de kerk.

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VH Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon