nu te zien in De Gang
1 / 1

Jeroen Toirkens

Leven met Water

7 maart t/m 9 juni 2024

De provincie Noord-Holland is aan alle kanten omgeven door water. Daarom wordt Noord-Holland ook wel een schiereiland genoemd. Het schiereiland moet worden beschermd tegen het water, zeker met het oog op zeespiegelstijging én bodemdaling.

Maar hoe ziet waterbeheersing er anno nu uit? Fotograaf Jeroen Toirkens maakte in 2023 een roadtrip langs de drie zeeën van Noord-Holland: de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer (de voormalige Zuiderzee). Een jaar lang onderzocht hij de waterbestendigheid van de provincie en legde dit vast in drie persoonlijke beeldessays. Het resultaat is te zien in de tentoonstelling Leven met water. 

Documentaire foto-opdracht provincie Noord-Holland 
De foto’s zijn gemaakt in opdracht van het Noord-Hollands Archief en worden opgenomen in de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, eigendom van de provincie Noord-Holland. Deze unieke beeldcollectie, bestaande uit meer dan 82.000 objecten, legt de beeldgeschiedenis van Noord-Holland vast en wordt jaarlijks aangevuld met een documentaire foto-opdracht. In 2023 werd deze opdracht toegekend aan Jeroen Toirkens met als onderwerp ‘Leven met water – waterveiligheid’. 

Jeroen Toirkens 
Jeroen Toirkens (Nederland, 1971) studeerde Fotografische Vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werkt sinds 1995 als zelfstandig fotograaf en filmmaker. Hij richt zich met name op sociale documentaire fotografie en “slow-journalism”. Zijn boek Nomad (2011) over de laatste levende nomaden van het noordelijk halfrond won in 2012 de prestigieuze Canon-prijs voor het beste innovatieve fotoverhaal. Zijn laatste project Borealis, in samenwerking met schrijver en journalist Jelle Brandt Corstius, resulteerde in een boek en een tentoonstelling die te zien was in Fotomuseum Den Haag en in het Anchorage Museum in Alaska.


De fototentoonstelling Leven met water is vanaf 7 maart te zien in fotogalerie De Gang (Grote Houtstraat 43 in Haarlem).

Beeld: Zee - Jeroen Toirkens

Openingstijden
maandag 12.00-17.00 uur en dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur (ook toegankelijk via De Wereld van Jansje). Entree is gratis.

 

Tafel van Veel
10 april | 19:00
De Wereld van Jansje bereidt een heerlijke driegangenmaaltijd voor €35 (ex drankjes).
Tussen de gangen door vertelt fotograaf Jeroen Toirkens over zijn werk.
Opgeven via info@fotogaleriedegang.nl
Locatie: De Gang (Grote Houtstraat 43, Haarlem).

 

 

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VH Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon