fotogalerie
1 / 1
1 / 2
1 / 3
1 / 4
1 / 5
1 / 6
1 / 7

Fotogalerie De Gang

Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen. Bijna vijf miljoen mensen op de vlucht. Twee miljoen binnen Oekraïne, en drie miljoen mensen gaan de grens over. Ook drie vriendinnen uit de Oekraïense stad Kharkiv (Alona, Diana en Tatjana) besluiten het geweld te ontvluchten en komen in Nederland terecht. In de huidige expositie in Fotogalerie De Gang biedt Anke van der Meer de bezoekers een uniek kijkje in het leven van Alona, Diana en Tatjana. Dit doet zij aan de hand van portretten, documentairebeelden en tekstberichten. Toegang is gratis. De expositie is te bekijken t/m 8 oktober.

Huidige expositie
As long as we live
van fotograaf Anke van der Meer 
(t/m 8 oktober)
 

Toegang
Gratis

Locatie
Fotogalerie De Gang
Grote Houtstraat 43 | 2011 SC Haarlem
– ook toegankelijk via De Wereld van Jansje

info@fotogaleriedegang.nl
www.fotogaleriedegang.nl

Openingstijden
zondag en maandag 12.00-17.00 uur;
dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur

Over De Gang
Fotogalerie De Gang is een initiatief van Doopsgezind Haarlem. De Gang vormt de toegang tot de verscholen doopsgezinde kerk uit 1683. Door middel van exposities van geëngageerde, professionele fotografen wordt een verbinding gelegd tussen thema’s van de buitenwereld en thema’s binnen de kerk.

Toekomstige expositie: Tentoonstelling: De vrouw in klederdracht 
Van 10 tm 22 oktober 2023 wordt er in fotogalerie de Gang een tussententoonstelling georganiseerd die aansluiting vindt bij het eigen jaarthema Het Haarlemse Jaar van de Vrouw en bij het nationale jaarthema Koloniaal Verleden en slavernij. Deze tussententoonstelling wil graag de vrouw als fotograaf maar ook de vrouw op beeld showen. 

1 juli 2023 was de start van het herdenkingsjaar Slavernijverleden. Vanaf die datum zijn er veel activiteiten georganiseerd met het thema Koloniaal verleden en slavernij. Zo ook in Haarlem. Bekend is dat zowel Surinaamse, Hindoestaanse, Antilliaanse en Afrikaanse dames zich tijdens deze evenementen graag laten zien in kleurrijke klederdrachten die deze culturen met zich meebrengen. Vaak zijn het trotse vrouwen die graag gezien willen worden. Een vrouw in klederdracht kan dus een vrouw uit de Cariben zijn, maar kan net zo goed een vrouw uit Urk in klederdracht zijn. Wat beide vrouwen gemeen hebben is dat ze beiden een familiegeschiedenis hebben met betrekking tot het Koloniaal Verleden en slavernij. Beiden zijn vrouwen die trots zijn op wie ze zijn. 

Alle vrouwen die enigszins belangstelling hebben in de andere vrouw zijn in de zomermaanden uitgenodigd om een foto te maken van een vrouw in klederdracht. De foto’s zijn met willekeurige camera’s gemaakt. Een spiegelreflexcamera, maar een camera op een mobiele telefoon geeft ook mooie, spontane foto’s. De fotografen zijn vrij geweest om de vrouw in klederdracht op een eigen wijze vast te leggen en een kleurrijk portret te maken. De Gang zal dus volhangen met kleurrijk werk van vrouwen gemaakt door vrouwen.

 

 

 

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VH Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon