actueel
1 / 1
1 / 2
1 / 3

Vredesweek 2023

Vrede lijkt vanzelfsprekend, maar de realiteit is anders. Het vereist voortdurende aandacht, vooral in een tijd van toenemende onverdraagzaamheid in onze eigen samenleving en onophoudelijk geweld elders. Tijdens de Vredesweek komen honderden lokale activiteiten samen. Samen maken we een krachtig pleidooi voor meer verdraagzaamheid.

Ook als Doopsgezind Haarlem doen we van harte mee aan de Vredesweek. We werken daarbij samen met vele andere partijen in en om Haarlem. Hieronder vindt u de activiteiten die bij en door Doopsgezind Haarlem worden georganiseerd:

16 september | 19:30 uur
Opening Vredesweek
Persvrijheid en onafhankelijke media staan steeds meer onder druk. En dat terwijl mensen onafhankelijke en betrouwbare informatie nodig hebben om hun levensomstandigheden te controleren en de juiste beslissingen te nemen. Dankzij het werk van journalisten kunnen burgers hun eigen overheden en andere machthebbers ter verantwoording roepen. Zo vergroten media en burgers samen het democratisch gehalte van de samenleving.

Bij de opening van de Vredesweek gaat oud-journalist Jaap Sluis hierover in gesprek met Ruth Kronenburg - directeur van Free Press Unlimited - en Vasco van der Boon - bekroond onderzoeksjournalist, momenteel werkzaam voor Het Financiële Dagblad. Daarbij kijken we niet alleen naar de situatie in landen als Rusland, Turkije, Hongarije en de VS: ook in Nederland hebben journalisten en uitgevers steeds vaker te maken met aanvallen op de vrije pers. Onder meer door bedrijven en overheden. Na ruim 40 jaar journalistiek weet Vasco hoe dat in z’n werk gaat. En Ruth vertelt wat er tegen te doen valt en hoe belangrijk daarbij de steun van het publiek is.  

Daarnaast is er muziek van singer-songwriter Raoul Michel, met bewerkingen van een aantal klassieke ‘vredesliederen’. Dominee Gremdaat zal vanaf de preekstoel enige bemoedigende woorden tot ons richten. En er is een borrel, verzorgd door De Wereld van Jansje.

Ingang: Frankestraat 24, Haarlem. Toegang vrij, na afloop collecte voor het werk van Free Press Unlimited.

21 september | 16:00 uur
Pan y Paz
De predikant van Doopsgezind Haarlem, Daniel Serrano-Bernal, komt uit Colombia. In veel gemeenten in dat land wordt elk jaar op 21 september, de internationale dag van de vrede, Pan y Paz georganiseerd. Letterlijk vertaald: Brood en Vrede. Een mooie traditie waarbij mensen de straat op gaan om brood uit te delen. Eten delen als symbool voor vrede en gerechtigheid, en daarbij met wie dat wil in gesprek gaan over vrede. Tijdens onze Vredesweek halen we een stukje Colombia naar Haarlem en gaan we ook aan de slag met ‘Pan y Paz’ en lopen we door de stad om brood (en vrede?) te delen.

Vertrek vanaf ingang Fotogalerie De Gang (Grote Houtstraat 43), vervolgens via Lutherse Kerk, Stem in de Stad, de St. Bavokerk en vervolgens via de Frankestraat naar Doopsgezind Haarlem.

24 september | 10:30 uur
Afsluitende viering
De Vredesweek wordt afgesloten met een interreligieuze viering waarin predikanten van zes verschillende Haarlemse kerken gezamenlijk voorgaan. Een moment om te bidden, te praten, te luisteren, te mediteren en onze toewijding aan vrede op een diverse manier te vernieuwen. De voorgangers zijn ds. Tom de Haan (Protestantse Gemeente), ds. Sabine du Croo de Jongh (Remonstranten), Elly Mulder (Stem in de Stad), Alex Noord & Daniel Serrano-Bernal (Doopsgezinden), Jaap-Willem Hutter (Vereniging Soefi-Contact) en ds. Sietse van Kammen (Evangelisch-Lutherse kerk).

Ingang: Frankestraat 24, Haarlem.

Kijk voor het hele programma op de website van de Vredesweek of voor het programma in de regio Haarlem: bekijk hier de folder.

De Vredesweek is een initiatief van PAX. Kijk voor het hele programma op de website van de Vredesweek.

twitterfacebook

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VH Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon