actueel
19 juli
1 / 1

Zomerfestijn: de spagaat van de dienstweigeraar

Pieter Post maakte jaren geleden de principiële keuze om dienst te weigeren. Mede door de oorlog in Oekraïne komen er nieuwe vragen bij hem op. Dienstweigeren is misschien wel gemakkelijk als er een toestand van relatieve vrede heerst. Maar wat te doen als er dreiging op je afkomt? Over dat onderwerp verzorgt Post een lezing, op dinsdagmiddag 19 juli in de doopsgezinde kerk in Haarlem.

De spagaat van een dienstweigeraar bestaat hieruit dat hij/zij wapens weigert te dragen, maar ook inziet dat er moet worden ingegrepen. Is de opkomstplicht het enige antwoord op oorlogsdreiging? Is er zoiets als een gerechtvaardigde oorlog? Houdt pacifisme wel stand in deze woelige tijden? Ben je in tijden van (dreigende) oorlog nog wel zo principieel als je aanvankelijk was? En welke invloed heeft leeftijd op je wereldbeeld, geloof en idealen?

Pieter Post is predikant in de Doopsgezinde Gemeente Heerenveen-Tjalleberd en was eerder in dezelfde functie actief bij de doopsgezinden in de IJmond. De doopsgezinden kennen een lange historie als het gaat om principiële dienstweigering. Willem van Oranje verleende in 1575 al dienstweigering op grond van religieuze gewetensbezwaren, waarbij Nederlandse doopsgezinden militaire dienst konden afkopen. Ook rondom en na de Tweede Wereldoorlog waren vele doopsgezinden actief om dienstweigering op de (politieke) agenda te krijgen, wat bijdroeg aan het aannemen van de wet Gewetensbezwaren Militaire Dienst in 1962.

De lezing vindt plaats op dinsdagmiddag 19 juli (aanvang 12:30 uur) in het kerkgebouw van Doopsgezind Haarlem, ingang Frankestraat 24.  

Aanvang lezing 12.30 uur (vanaf 12.00 uur koffie) en duurt 20 à 30 minuten. Aansluitend is er ruimte om met de inleider en elkaar van gedachten te wisselen. We sluiten af met een lunch.

Kosten 
• lezingen incl. lunch € 7,50. Opgeven uiterlijk zondag 19 juli o.v.v. naam, aantal personen en eventuele dieetwensen, bij Janneke Kanbier via ikanbier@kpnmail.nl

twitterfacebook

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VH Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon