actueel
1 / 1

Beheer en onderhoud in professionele handen

Met ingang van 1 mei gaat de Amsterdamse Maatschappij aan de slag met het beheer en onderhoud van het kerkcomplex van Doopsgezind Haarlem. Ook de panden rondom de kerk die eigendom zijn van de gemeente worden voortaan beheerd door de Amsterdamse Maatschappij. 

Voorheen was Menno Vissers aangesteld als coördinator bouwkundige zaken, om ondersteuning te geven aan het uitvoerende werk van de commissie Bouw en Onderhoud. Deze rol heeft Menno ruim 10 jaar vervuld en deze samenwerking liep naar tevredenheid. Menno heeft echter besloten hiermee te stoppen, om ruimte te maken voor nieuwe/andere projecten. Overigens blijft hij wel betrokken bij onze gemeente, onder meer bij het project ‘De Poort’ waarbij vanuit een nieuwe ingang via een ‘historische corridor’ verbinding wordt gelegd met fotogalerie De Gang.

In de zoektocht naar opvolging, kwam de commissie Bouw en Onderhoud in contact met de Amsterdamse Maatschappij, een professionele partij die veel ervaring heeft met niet-commercieel vastgoed. Naast het technisch beheer van het kerkcomplex, neemt de Amsterdamse Maatschappij ook het beheer van de ‘verhuurde ruimtes’ van Doopsgezind Haarlem op zich. Dit zijn de voormalige kosterswoningen in de Frankestraat, de appartementen boven De Wereld van Jansje en de ruimtes die aan Jansje zelf verhuurd zijn (cadeauwinkel/lunchroom en personeelsruimte). Zo komen alle werkzaamheden van het vastgoed van Doopsgezind Haarlem in één hand.

Qua werkzaamheden gaat het zowel om het oppakken van ‘kleine klusjes’ als kapotte sloten en lekkende kranen als om het bewaken en uitvoeren van de meer-jaren-onderhoudsplanning, het opvragen van offertes, (werk)begeleiding bouw en onderhoud, et cetera. Daarnaast wordt er van de diverse panden, die allemaal zijn aangemerkt als Rijksmonument, jaarlijks een rapport opgesteld door Monumentenwacht. Daar volgen vaak werkzaamheden uit die gedaan moeten worden om te voldoen aan de eisen die aan Rijksmonumenten worden gesteld én die bijdragen aan het behoud van ons erfgoed.

De commissie Bouw en Onderhoud is blij dat de Amsterdamse Maatschappij dit takenpakket op zich neemt en er een volgende professionaliseringsslag wordt gemaakt rondom beheer, bouw en onderhoud. Voorheen waren de leden van deze commissie veel tijd kwijt aan ‘operationeel werk’. Hoewel dat met liefde werd gedaan, begon dit een steeds grotere tijdsinvestering te vragen van deze groep vrijwilligers. Dit ging ten koste van meer beleidsmatige zaken en voor de twee leden van de commissie die ook deel uitmaken van de kerkenraad ook van de tijd die zij aan ‘gemeente en geloofszaken’ konden besteden.

Voor meer informatie over de Amsterdamse Maatschappij: kijk op hun website.

twitterfacebook

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VH Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon