actueel
1 / 1
1 / 2

Comforters en warmte voor Oekraïne

Door heel (doopsgezind) Nederland is gewerkt aan het maken van comforters en het vullen van school- en toilettassen. Deze zending is momenteel onderweg naar Jordanië en komt naar verwachting op 5 december aan. Ondertussen wordt er in Nederland verder gewerkt, nu voor mensen in Oekraïne. Daar is behoefte aan van alles, vooral nu de winter voor de deur staat. Door de aanhoudende beschietingen en raketaanvallen zijn de mogelijkheden voor energie en gas voor verwarming op veel plaatsen weggevallen.

EMRO, de samenwerking tussen de Doopsgezinde hulporganisaties van Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Nederland wil graag hulp bieden. Er wordt gewerkt aan het leveren van generatoren voor shelters, plekken waar mensen samenkomen. Er worden kleine (hout)kachels aangeschaft. En het wordt mogelijk om comforters te sturen. Vanuit Doopsgezind WereldWerk wordt daarom opgeroepen om comforters te maken, bestemd om de komende maanden warmte te geven Oekrainers. Tussen 15 en 20 januari worden de comforters die klaar zijn verzameld, waarna ze via Duitsland naar Oekraïne gebracht worden.

Wilt u samen met anderen in onze gemeente aan de slag, dan kunt u zich melden bij Lineke van Welt: pastoraat@doopsgezindhaarlem.nl. In het nieuwe jaar worden de coördinatoren van deze actie (Jeannette Stenvers en Marjan Huisman) uitgenodigd om bij Menno Meets… te vertellen over de inzet rondom comforters.

Voor wie zelf aan de slag wil met comforters, hier een paar aandachtspunten:

Een paar aandachtspunten:
> Deze comforters mogen gemaakt worden met dikkere fiberfill: 200 gram. Fiberfill van deze zwaarte is per rol van 25 meter te bestellen via Joan’s schuimrubber/Schuimrubber betaalbaar. Natuurlijk kun je ook eerst de oude fiberfill opmaken.
> Let op de dikte van het katoenen garen om de platte knopen te maken. Graag dik haakgaren gebruiken. Het dunne is te kwetsbaar.|
> Knip de touwtjes niet te kort af (ze gaan dan gauw los) en laat de touwtjes niet te lang (in verband met vuil). Een lengte tussen 2-2,5 cm is goed.
> Gebruik goede katoenen lappen, geen stretch, badstof, voering of andere glimmende stof. 

Het klinkt streng. Toch willen we hier de nadruk op leggen. Want het is jammer als naden of knopen losgaan, zodat de comforters onbruikbaar worden. We volgen hierbij de regels op grond van ervaringen van MCC Amerika/Canada. Mochten er nog vragen zijn, neem dan contact op met Marjan Huisman en Jeannette Stenvers via: comforters@doopsgezind.nl.  

Meer informatie over comforters en de doopsgezinde inzet op de site van Doopsgezind WereldWerk: klik hier. Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met Marjan Huisman en Jeannette Stenvers via: comforters@doopsgezind.nl.  

twitterfacebook

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VH Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon