actueel
1 / 1

Haarlem Passieproject: Rivieren in de woestijn

Een project in de passietijd over mystiek en landschap

In de 40-dagentijd, de tijd voor Pasen, organiseren Doopsgezind Haarlem en Remonstranten Haarlem een Passieproject. Dit project heeft als thema 'ik doe rivieren ontspringen in de woestijn'. De 40-dagentijd loopt dit jaar van 14 februari t/m 30 maart. Op het programma staat onder meer schilderen, meditatie, lezingen, bijbelkring met maaltijd en kerkdiensten.

Het thema komt uit het Bijbelboek Jesaja en gaat over een periode van verandering, van ommekeer, van transitie. Die transitie ziet de Jesaja in zijn samenleving, in zijn innerlijk èn in het landschap. Alsof wat er gebeurt in zijn volk en in hemzelf zijn beeld vindt in de natuur om hem heen. Het verandert van een woestenij naar een plek van leven, schoonheid en vreugde. Het is een omslag die zich snel voltrekt.

Wie in zichzelf schouwt herkent dat: na een geestelijk dorre periode waarin het leven saai en kleurloos lijkt, vinden we opeens weer inspiratie, als welkome druppels uit de hemel. We hebben weer het gevoel van een zinvol en rijk leven. Alsof er een rivier gaat stromen. Het water uit de rivier is een beeld van je rijke innerlijk. Het is het scheppende creatieve, vitale vermogen èn tegelijkertijd van God, de Alomtegenwoordige die zich niet benoemen laat en zich niet laat inperken en stroomt als een rivier.

Hieronder staat een overzicht van de diverse activiteiten. Voor de diensten hoeft u zich niet op te geven. Voor de andere activiteiten wel. Voor de workshops schilderen kunt u zich opgeven tot 5 februari (kosten € 40,-). Voor de andere activiteiten kunt u zich opgeven tot 2 dagen voor aanvang. Opgeven via bureau.remhaarlem@gmail.com.

Schilderen
Een workshop van 2,5 uur olv kunstenares Natasja Rietdijk. Natasja Rietdijk (1967) is werkzaam als schilder in Amsterdam. Zij maakt vrij werk, interieurs, stillevens en stadsgezichten en portretten in opdracht. In mei 2011 studeerde ze cum laude af aan de Wackers Academie voor Beeldende Kunst in Amsterdam, zie haar werk op de site: https://www.natasjarietdijk.nl

In deze workshop ga je een collage maken van je eigen rivier. Natasja begeleidt je daarbij en leert je over kleurgebruik, de technieken en laat je zien hoe je hoe je diepte kunt suggereren. Sabine houdt een korte inleiding. 

Instructie, neem mee: een stapeltje oude tijdschriften, kranten, reclamefolders, en eventueel wat inpakpapier, gekleurd folie, etc. Eventueel schaar en lijm (bv Pritt stift, hobbylijm of boekbinderslijm). Eventueel wat schilderspullen (waterverf of acrylverf en penselen en een lege jampot voor het water). Een schort of kleren waar een vlek op mag komen. De docent neemt geschikt papier mee om op te werken en heeft voldoende scharen en lijm. Eigen bijdrage: €15,-. Je kunt je opgeven voor 1 of meerdere workshops. De workshops staan los van elkaar.

Opgave uiterlijk vóór 5 februari. Let op deze workshop is gauw vol.

 • Do. 15 februari, 13.30 - 16 uur workshop
 • Do. 29 februari, 13.30 - 16 uur, workshop
 • Do. 14 maart, 13.30 - 16 uur workshop.

Plaats: Remonstrantse kerk

Lezingen

 • Wo 6 maart, 10-12 uur, lezing en nagesprek: Antoon Erftemeijer, voorheen conservator bij het Frans Hals Museum, over het onderwerp van zijn proefschrift ‘Het mystieke landschap’. 
 • Wo 20 maart, 10-12 uur, lezing en nagesprek: Kick Bras, protestants predikant, die zich verdiept heeft in de mystiek en daar verschillende boeken over geschreven heeft. Hij spreekt over ‘Het bezielde landschap’.

Plaats: Remonstrantse kerk

Mindfulness meditatie
Met een begeleide mindfulness meditatie nemen we een moment om even stil te staan, een moment van rust in deze veelbewogen tijd. Een moment van (hernieuwde) verbinding met onszelf. Verbinding met onszelf biedt mogelijkheden om de verbinding met de wereld om ons heen te maken, zoals de rivieren als verbinder door het landschap heen stromen. 

Bij deze begeleide mindfulness meditatie is iedereen welkom, ook zonder enige meditatie ervaring. Mocht je zelf een matje en/of meditatiekussen hebben, neem deze dan mee. Er zijn ook stoelen aanwezig. Doe comfortabele kleding aan (sportieve kleding is niet nodig). De mindfulness meditaties worden begeleid door Klaartje Kosters (trainer Mindfulness MBSR)

 • Di 20 feb, 19- 20 uur
 • Di 5 mrt, 19- 20 uur
 • Di 19 mrt, 19- 20 uur

Plaats: Doopsgezinde kerk

Maaltijd met gesprek
We eten samen soep en brood en praten over een bijbeltekst die verband houdt met water en waar water voor staat. Voor de maaltijd wordt gezorgd. De teksten krijgt u op de email.

 • Vr 16 feb, 18.30 – 20.30 uur: We bespreken Genesis 26:12 -31 over de waterbronnen. Alex Noord leidt het gesprek.
 • Vr 15 mrt, 18.30 – 20.30 uur: Onder leiding van Sabine du Croo en bespreken we Jesaja 40, over rivieren in de woestijn.

Plaats: Doopsgezinde kerk

Diensten
Iedere zondag is er dienst in de Doopsgezinde kerk en in de Remonstrantse kerk. Bijzondere diensten zijn:

 • 3 mrt, 10.30-12 uur Remonstrantse kerk, thema: Rivieren in de woestijn. Gezamenlijke dienst van Doopsgezinden, Remonstranten, NPB Kapel Bloemendaal, Nieuwe Kring in Aerdenhout. Olv Sabine du Croo en Alex Noord.
 • 17 mrt, 10.30-12 uur Remonstrantse kerk, thema: Zielsverlangen II. Het professionele koor Ensemble Vocaal Amsterdam (E.V.A) o.l.v. Joke Geraets treedt op met de sopraan Sara Corbey, een strijkkwartet en piano. Muziek en mystieke teksten gaan samen in deze dienst. Een afwisseling van verstilling en heftigheid, die ieder hun andeel hebben in het verlangen naar eenheid en heelheid dat ieder mens kent. Olv Sabine du Croo. 
 • 24 mrt, 10.30-12 uur Doopsgezinde kerk, Palmzondag met Engels kinderkoor. Het jubileum van Palmzondag is een moment om te zingen, een moment om te vieren. Daarom zullen we tijdens de dienst op zondag onder leiding van een kinderkoor stilstaan bij waarom we deze belangrijke dag in het jaar vieren. Olv Alex Noord
 • 30 mrt, 16 – 17.30 uur Doopsgezinde kerk, Stille zaterdag met een kwartet dat Die sieben letzte Worte van J. Haydn uitvoert, Sabine du Croo en Alex Noord geven daarbij telkens een korte uitleg.

 

Dit project wordt gesubsidieerd door het Pieter van Vrede fonds

Voor de diensten hoeft u zich niet op te geven. Voor de andere activiteiten wel. Voor de workshops schilderen kunt u zich opgeven tot 5 februari (kosten € 40,-). Voor de andere activiteiten kunt u zich opgeven tot 2 dagen voor aanvang. Opgeven via bureau.remhaarlem@gmail.com.

Adressen
Doopsgezind Haarlem, Frankestraat 24
Remonstranten Haarlem, Oranjekade 1

twitterfacebook

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VH Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon