actueel
17 t/m 25 september 2022
1 / 1

Programma Vredesweek 2022

Doopsgezinden horen bij de zogenoemde 'Vredeskerken'. We doen daarom ook van harte mee aan de landelijke 'Vredesweek', van 17 t/m 25 september. We organiseren diverse activiteiten die te maken hebben met thema's als vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. Zit er iets bij dat je aanspreekt? Je bent van harte welkom. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk, aanmelden is niet nodig.

Vrijdag 23 september | 20:00-22:00 uur
Rondetafelgesprek: Vrede Vandaag
Hoe kijken mensen in het ‘veilige’ Nederland aan tegen de thema’s vrede en vrijheid? Wat betekenen die begrippen in ons land? En in hoeverre ervaren mensen zelf de ruimte om zichzelf te kunnen zijn, ook wanneer dat anders is dan ‘de norm’? Tijdens deze gesprekken vertellen mensen uit verschillende continenten, verschillende generaties en verschillende geloven over hun ervarinen met vrede. Aan de tafels gaan we met elkaar in gesprek. Gospelkoor ‘get together again’ zingt gedurende de avond diverse gospels over vrede

---

Zondag 25 september | 10:30-11:30 uur, koffie/thee na afloop
Afsluitende viering
De Vredesweek wordt afgesloten met een kerkdienst/viering. Dit onder leiding van de dominees Alex Noord (Doopsgezind Haarlem) en Sabine du Croo de Jongh (Remonstranten Haarlem). Geïnspireerd door de oude verhalen worden we aangemoedigd om ook (juist!) na de Vredesweek in ons eigen leven werk te maken van ‘Generatie Vrede’.

Alle activiteiten vinden plaats in de doopsgezinde kerk, Frankestraat 24 in Haarlem. De deur is steeds een half uur voor de vermelde aanvangstijd geopend. De toegang is gratis, consumpties kunnen alleen per pin worden afgerekend. Aanmelden is niet noodzakelijk.

---

Deze activiteiten organiseerden we eerder.

Vrijdag 16 september | avond
Geef vrede door…
Hoe vaak doe je dat nou, een ander ‘vrede toewensen’? Een dag voordat de Vredesweek begint geven mensen overal in de stad elkaar een kaart met een vredeswens. Aan de buurvrouw, aan opa, aan die meneer die je eigenlijk niet kent, aan een wildvreemde, aan een vluchteling of misschien wel aan jezelf. Wil je meedoen, vraag dan een setje van 5 kaarten op via administratie@doopsgezindhaarlem.nl  met vermelding van postadres en hoeveel setjes kaarten. De kaarten zijn gemaakt door jongeren uit de doopsgezinde kerk. Zij rijden ook op de (bak)fiets door de stad om overal kaarten weg te geven. Tijdens de Vredesweek zijn alle gemaakte kaarten in te zien in expositieruimte De Gang (ingang Grote Houtstraat 43).

---

Zaterdag 17 september | 20:00-21:30 uur
Het geluid van protest – opening Vredesweek
Producer, manager en platenbaas, maar vooral muziekliefhebber Daan van Rijsbergen neemt ons mee langs de geschiedenis van de protestsong. Hij vertelt over de achtergrond, het tijdsbeeld en de context van de nummers, die uiteraard ook live worden gespeeld door Haarlemse muzikanten. Deze avond vormt de officiële aftrap van de Vredesweek. Burgemeester Jos Wienen verzorgt deze opening.
Meer over deze activiteit >>>

---

Zondag 18 september | 13:00-14:30 uur
Ontmoetingslunch
De smakelijkste manier om met anderen in contact te komen! Onder het genot van de lunch ontmoet je nieuwe mensen. Misschien wel mensen, die je anders nooit in je eigen omgeving of ‘bubbel’ tegen zou komen. Naast de lunch worden er ook een aantal prikkelende gesprek-starters geserveerd. 
NB De lunch is op tijd afgelopen voor mensen die aansluitend naar de regenboogviering in de Grote of St. Bavokerk willen gaan.

---

Maandag 19 september | 20:00-22:00 uur
Vredesliederen met Koor Amor
Zingen verbindt en brengt vreugde. Of je nu wel of niet ‘mooi’ kunt zingen. Op deze avond zingen we met elkaar vredesliederen van over de hele wereld, in vele talen, onder begeleiding van Jan-Hendrik Veenkamp. De liederen zijn laagdrempelig en gemakkelijk mee te zingen!

---

Dinsdag 20 september | 19:15-22:00 uur
Film: Vredesmars Selma
Harcourt Klinefelter was de persvoorlichter van Martin Luther King. Hij was onder meer aanwezig bij de protestmarsen in 1965, georganiseerd tegen racisme en voor gelijke stemrechten voor Afro-Amerikanen. Hierover gaat de film Selma, die twee Oscar-nominaties in de wacht sleepte. We kijken met elkaar de film, die wordt ingeleid door Harcourt Klinefelter zelf. En drinken na afloop met elkaar op de vrede.
Meer over deze activiteit >>>

 

 

Van 17 t/m 25 september worden er door het hele land honderden activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Generatie Vrede’: van filmavonden tot festivals, van maaltijden tot masterclasses, van vieringen tot debatten. Honderden verschillende lokale activiteiten komen samen in één nationale Vredesweek. Samen maken we een krachtig geluid. 

Generatie Vrede verenigt burgers die in actie willen komen voor vrede, over grenzen en dwars door verschillen in huidskleur, gender en klasse heen. Van de generatie die zich nog herinnert hoe mensen massaal de straat op gingen tegen kernwapens, tot een nieuwe generatie jongeren die zich steeds meer zorgen maken over hún toekomst. De vredesbeweging anno 2022 verbindt jong en oud in een gezamenlijke missie voor een vreedzame wereld. Deze week wordt landelijk georganiseerd door Pax, de vredesbeweging in Nederland.

Alle activiteiten vinden plaats in de doopsgezinde kerk, Frankestraat 24 in Haarlem. De deur is steeds een half uur voor de vermelde aanvangstijd geopend. De toegang is gratis, consumpties kunnen alleen per pin worden afgerekend. Aanmelden is niet noodzakelijk.

Ook op andere plaatsen in Haarlem worden activiteiten georganiseerd. De Antonius Gemeenschap neemt hier, als ambassade van Vrede, het voortouw in, in samenwerking met alle partijen in Haarlem die het Vredesconvenant Haarlem hebben ondertekend. Zo zijn er ook activiteiten in onder meer de Groenmarktkerk en in de Grote- of St. Bavokerk. Het volledige programma is hier te downloaden.

twitterfacebook

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VE Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon