agenda
12 januari | 20:00-22:00 uur
1 / 1
1 / 2
1 / 3

Documentaire: Where are you Adam?

De documentaire Where are you, Adam? geeft een inkijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos. Deze film is tot op heden al door zo’n 200.000 mensen in 20 verschillende landen bekeken en is op 12 januari te zien bij Doopsgezind Haarlem. De film is Nederlands ondertiteld.

De openingsscène toont een donkere kapel. Er klinkt ingetogen gezang en er brandt enkel kaarslicht. Dan een ander beeld, wuivende maïs in de wind. “Wat is het prachtig om te beseffen dat je in het leven je eigen kruis draagt”, klinkt het.

De camera observeert en toont beelden van de twee belangrijkste aspecten van het leven van de monniken in klooster Dochiariou op Athos: bidden en werken. Je ziet ze groenten schoonmaken, een vers gevangen vis doormidden zagen, cement draaien voor een muur die tegen de zee moet beschermen, timmeren, smeden, brood bakken en de olijfoogst verwerken. Eén monnik zorgt voor het ongelofelijke aantal katten. De extreme fysieke arbeid wordt afgewisseld met gebed. We zien van dichtbij de geloften van een monnik. De overste legt zijn handen op het hoofd van de jongeling, biedt hem sandalen aan en knipt zijn haren af. “Jij treedt in via mijn handen, hoofd en hart.” Het Kyrie Eleison klinkt. Er zijn rust en stilte, zowel onder de monniken als in de filmmontage, wat voor een intense beleving zorgt. Je kabbelt als kijker mee, gelijk op met de wind en de zee. (…)

Where are you, Adam? laat je intiem en van dichtbij getuige zijn van een verborgen wereld. Zo intiem zelfs, dat het soms bijna ongemakkelijk wordt. Bovenal mag je als kijker voor even onderdeel zijn van de levenssfeer van de monniken. Tickets zijn à 10 euro per stuk op de avond zelf te koop. 

Bekijk hier de trailer van de documentaire:

 

Adres: Frankestraat 24, Haarlem

twitterfacebook

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VH Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon