agenda
16 juni | 20:00-22:00 uur
1 / 1

Interview Ilja Leonard Pfeijffer over ‘Alkibiades’

‘De geschiedenis herhaalt zich zelden opzichtig, maar na afloop van de gebeurtenissen blijkt zij dikwijls achter nieuwe maskers en in modieuze kostuums een oud stuk te hebben opgevoerd.’

De literaire boekhandels in de regio (Bredero, De Vries van Stockum, Blokker, Athenaeum Haarlem en Kennemer Boekhandel) organiseren samen hét literaire evenement van dit voorjaar. Op vrijdagavond 16 juni om 20.00u interviewt schrijver en redacteur van NRC Handelsblad Toef Jaeger de legendarische schrijver Ilja Leonard Pfeijffer. Het gesprek vindt plaats in de kerkzaal van Doopsgezind Haarlem en onder de majestueuze kroonluchter van de grote kerkzaal zal het gesprek voornamelijk gaan over Pfeijffer´s nieuwste roman Alkibiades, zijn meest ambitieuze tot nu toe. 

De monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman Alkibiades vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd. Alkibiades is tegelijkertijd een geleerde historische studie en een grote roman voor onze tijd en voor elke tijd, die een even uniek als universeel verhaal vertelt over het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld.

Ilja Leonard Pfeijffer is een Nederlands dichter, classicus en schrijver. Op 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba en hij werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019 met zijn roman Grand Hotel Europa. In 2022 verzorgde de in Rijswijk geboren auteur het Boekenweekgeschenk Monterosso, mon amour. Pfeijffer woont in Genua, maar bezoekt zijn moederland nog geregeld. 

(Auteursfoto: © Stephan Vanfleteren)

Datum: vrijdag 16 juni
Locatie: Doopsgezinde Kerk (Frankestraat 24 te Haarlem)
Aanvang: 20.00u
Entree: €12,50
Aanmelden: info@kennemerboekhandel.nl of bel 023-5251944

Datum: vrijdag 16 juni
Locatie: Doopsgezinde Kerk (Frankestraat 24 te Haarlem)
Aanvang: 20.00u
Entree: €12,50
Aanmelden: info@kennemerboekhandel.nl of bel 023-5251944

twitterfacebook

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VH Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon