terugblik De Gang
1 / 1
1 / 2

Zilveren Camera 2022

De Zilveren Camera is de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Jaarlijks kunnen beroepsfotografen hun werk inzenden om kans te maken op de Zilveren Camera. In deze speciaal voor De Gang samengestelde tentoonstelling worden de winnaars van de Zilveren Camera, Prijs voor Storytelling, Paul Peters Fotoprijs, Voel het Nieuws en werk van Haarlemse prijswinnaars getoond. 

Zilveren Camera
In 2023 won Eddy van Wessel de Zilveren Camera met zijn serie Ruïnes voor de vrijheid. Zijn indringende beelden over de oorlog in Oekraïne laten gewone mensen zien te midden van een verschrikkelijke oorlog. De jury schreef: “Tussen de kapotgeschoten huizen gaat het leven in Oekraïne door, maar door de granaten is de oorlog altijd dichtbij. Veerkracht is het belangrijkste wapen van de inwoners. Oekraïners weigeren slachtoffer te zijn. De beelden maakten diepe indruk op de jury. Van Wessel brengt de slachtoffers van de oorlog met veel respect en discretie in beeld. Er zit een mooie gelaagdheid in de beelden en iedere foto in de serie is goed, urgent, compleet en vertelt een nieuw verhaal.”

Andere prijzen
Naast de Zilveren Camera zijn ook de Paul Peters Fotoprijs en de Prijs voor Storytelling uitgereikt. Fotograaf Zahra Reijs won de Paul Peters Fotoprijs met haar serie Dear Future waarvoor ze portretten van generatie Z maakt: een kleurrijke, fluïde en creatieve groep jongeren die het begrip identiteit oprekken. “In een tijd waarin identiteit en het benoemen ervan soms tot hokjesgeest en versplintering leidt, zijn deze jongeren tien passen verder en rekken ze het begrip identiteit juist op”, aldus Nicole Segers, juryvoorzitter Paul Peters Fotoprijs.

Prijs voor Storytelling
Marieke van der Velden en Philip Brink wonnen Prijs voor Storytelling met Children of the Labyrinth waarbij ouders op de vlucht een brief voorlezen aan hun meereizende kind. Op deze manier kunnen zij later begrijpen waarom ze hun vaderland moesten verlaten. Het resultaat is een project dat geen enkele kijker onberoerd laat.

Haarlemse fotojournalisten
Ook werk van drie Haarlemse prijswinnaars Laurens Bosch, Sakir Khader en Remko de Waal wordt getoond. Bosch legde de beëindiging van de gijzeling op het Amsterdamse Leidseplein vast en won daarmee de tweede prijs Nieuws Enkel. Khader won de eerste prijs bij Portret Enkel met een portret van de Afghaanse Khalil. Zijn ouders hebben de nier van de elfjarige verkocht zodat ze olie en meel konden kopen. De Waal won de tweede prijs met de serie Max Verstappen domineert in 2022 opnieuw de F1.

Voel het Nieuws
In Voel het Nieuws worden zes prijswinnende foto’s getoond op een manier die ook toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking. Op initiatief van Museum Hilversum is samen met de Stichting De Zilveren Camera, fotograaf Daphne Wageman en Clemens Weijkamp van Canon Production Printing de foto’s digitaal omgezet in lagen. De foto’s komen nog meer tot leven dankzij de ingesproken teksten met uitleg van de fotografen.

onze locaties

Haarlem
Grote Vermaning
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 532 18 83
mail ons
route

-

Heemstede
Kleine Vermaning
Postlaan 16
2101 VH Heemstede
023 528 60 36
mail ons
route

anbi | privacy | colofon